Nie łącz - TOP 5 produktów spożywczych i leków
2019-08-27 / 18:36
To, co jemy w trakcie leczenia, wpływa na skuteczność przyjmowanych leków. Poniżej kilka popularnych produktów, w przypadku których powinniśmy zachować szczególną ostrożność.
Warto pamiętać też o generalnych zasadach, których stosowanie z pewnością wyjdzie nam na zdrowie, np. leki popijać tylko wodą (letnią), zapoznać się z ulotką producenta lub zapytać lekarza, w jakich odstępach od posiłku najlepiej zażywać leki i czego unikać.
Oto lista smakołyków, których nie łączymy z lekami:
1. Cytrusy a leki na cholesterol, przeciwhistaminowe, czy beta-blokery na serce
Cytrusy potrafią kilkakrotnie zwiększyć stężenie leku we krwi. Wynika to z naturalnie zawartych w nich związków bioaktywnych zwanych flawonoidami (lub związkami flawonowymi). Najbardziej niebezpieczną mieszanką dla zdrowia jest połączenie soku grejpfrutowego z lekami, ale szczególną ostrożność warto zachować także w przypadku pomarańczy, limonek, czy pamelo.
Popijanie leku sokiem z owoców cytrusowych może spowodować nagły wzrost ciśnienia i drgawki (np. w przypadku leków na cholesterol) lub jego gwałtowny spadek oraz ból głowy (w przypadku stosowania np. blokerów). Do zaburzeń rytmu serca może dojść na skutek połączenia cytrusów z lekami przeciwhistaminowymi. Aby uniknąć tego typu interakcji warto zachować 4-godzinny odstęp pomiędzy spożyciem cytrusów i ww. leków.
2. Mleko a antybiotyki
Uważaj na ten produkt, ale także na jogurt, kefir, czy ser! Zawarty w produktach mlecznych wapń wchodzi w reakcję z niektórymi antybiotykami (np. należącymi do grupy tetracyklin, czy fluorochinolonów), osłabiając wchłanianie leku nawet o 50%. Efektem będzie słaba skuteczność leczenia.
3. Czosnek lub banan a leki na nadciśnienie
Czosnek posiada cenne właściwości lecznicze, a jego regularne spożywanie obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zawału. Znany jest w skutecznej walce ze złym cholesterolem. Banan z kolei jest bogaty w potas i również doskonale sprawdza się w regulowaniu ciśnienia krwi i przeciwdziałaniu udarom. Jednak w przypadku obu tych produktów warto pamiętać, aby nie spożywać ich w trakcie przyjmowania leków na nadciśnienie, ponieważ mogą doprowadzić do zbytniego spadku ciśnienia, a nawet omdlenia.
4. Kawa lub czarna herbata a leki na astmę
Tak naprawdę chodzi o zawartą w nich kofeinę, która ma silne działanie pobudzające. Wypicie kilku szklanek czy filiżanek tych napojów, w połączeniu z lekami na astmę lub przewlekłe zapalenie oskrzeli może niepotrzebnie wywołać ból głowy, uczucie podenerwowania, zakłócić sen, czy nawet spowodować przyspieszenie bicia serca. Dlatego też warto zachować przynajmniej 2-godzinny odstęp od leku.
5. Płatki owsiane a pigułki antykoncepcyjne
Płatki owsiane czy otręby zawierają w sobie dużo błonnika, który zapobiega zaparciom. Jednak spożywanie zbyt dużej ilości błonnika może osłabić wchłanianie leków, takich jak np. leki antykoncepcyjne, a także witamin i składników mineralnych. Dlatego warto zachować kilkugodzinny odstęp pomiędzy przyjęciem tabletki a jedzeniem produktów bogatych w błonnik.
Na liście tej nie ma alkoholu, ale myślę, że większość z nas zna skutki łączenia go z lekami i trzeba bezwzględnie unikać takich sytuacji.